dimecres, 28 de maig del 2014

LA ROCA DEL ELEFANT CASTELLSARDO


La roca de l'elefant és el resultat de la capritxosa erosió i un símbol de la zona. Sense ser una cosa espectacular, em va sorprendre el "vol" de la trompa sobre la carretera, així com els buits excavats pels nostres avantpassats "prenurágicos" a la roca, per crear "domus de janas"-literalment, cases de fades, però en realitat són antigues tombes-. Al seu voltant veurem diverses persones que, aprofitant l'estirada turístic de la roca, pretenen vendre'ns tota mena d'artesania.

CATREDRAL DE SANT NICOLAS SASSARI CERDEÑA



La torre campanar és el que queda de l'antiga església romànica. Encara que el que més crida l'atenció és la seva façana principal, que es divideix en tres nivells. El primer una galeria de tres arcs de mig punt que donen accés a l'església; en el segon podem veure tres nínxols ricament ornamentats on es troben tres Sants màrtirs i el tercer San Nicolas i sobre el Déu pare, coronant la façana.

EL MES DE LAS FLORS


BASILICA DE SANT GABINO PORTO tORRES



Situada a la població de Porto torres, la Basilica de Sant Gavino (es diu així perquè allí es troben les restes del Sant) és d'estil preromànic. Antigament va ser catedral, encara que ara és només església parroquial. L'església està situada entre dos patis. Al costat sud es troba l'entrada principal, un portal del segle 15 en estil gòtic català. Aquesta coronada per un arc de mig punt sostingut per dues columnes, els capitals han àngels amb escuts d'armes. L'església té dos absis, un a cada costat més curt de la planta rectangular. L'exterior està decorat amb columnes de cecs i bandes llombardes. El sostre està cobert de plaques de plom.

dimarts, 27 de maig del 2014

dilluns, 26 de maig del 2014

NURAGHE DE SANTU ANTINE TORRALBA CERDENYA


Les  investigacions dutes a terme el primer assentament data entre el 1600 i 1450 aC. en la edat de Bronze mitjà, però la construcció va continuar en el Bronze Final amb la construcció de la torre.
Las excavacions dutes a terme el 2007 va trobar que la torre central es remunta a 1800 aC. mentre que les altres parts es van afegir  mes tard, precisament entre 1600i 1450 aC.

dilluns, 19 de maig del 2014

NESPRES


LA CAPELLA DE SANTA EULALIA MARTIR CARDONA BAGES


També coneguda com la capella del hospital
L’hospital de la vila existí almenys des del segle XI i era situat a l’entrada del carrer del Mercat, prop de la capella de Santa Eulàlia (on hi ha un passadís sota les cases amb arcs ogivals). Dotat pel vescomte Ramon Folc (I) i els seus successors, fou anomenat també hospital de pelegrins. Als segles XIII i XIV depenia del monestir de Sant Vicenç. A causa de les pestes de mitjan segle XIV el monestir i els cònsols de la vila hagueren d’engrandir-lo (hom comprà la casa dels Aguilar). Perdurà fins al segle XVI, però la capella de Santa Eulàlia tingué culte fins al segle XIX.

LA COL-LEGIATA DE SANT VICENÇ DEL CASTELL DE CARDONA BAGES


La Col-legiata  de Sant Vicenç, consagrada el 1040, en destaca la planta basilical de tres naus rematades per un transsepte on s'endosen els tres absis semicirculars. Si considerem que i manquen les dues torres campanars que se situaven a occident flanquejant la façana , la monumentalitat de l'edifici es incomparable.

diumenge, 18 de maig del 2014

LA ROSA VERMELLA COLOR DE LA SANG


EL CASTELL DE CARDONA EL BAGES

El 18 de setembre de 1714 l'exèrcit borbònic comandat per Montemar  ve ocupar la fortalesa de Cardona. Barcelona ja havia capitulat l'11 de setembre i davant la victòria  evident de las tropes de Felip Vè, i per tal d'evitar mes repressió i vides Manuel Desvalls, governador de la fortalesa, va capitular que no vol pas dir que fos vençut.
El Castell  de Cardona va ser dons l'única fortalesa inexpugnable i la seva resistència va representar la resistència dels catalans que lluitaven per mantenir les constitucions catalanes.




dissabte, 17 de maig del 2014

ERMITA DE LA MARE DE DEU DE BELL-LLOC FRANÇA



L'antiga església romànica de Santa Maria de Bell-lloc s'eleva amb majestuositat en un turó al SO de Dorres, dominant la regió. L'ermita, que sembla que fou construïda a principis o mitjans del segle XIII, va ser declarada Monument Històric de França a principis dels anys 80. El convent i part de l'església van ser destruïts i, per això, avui en dia només es conserva part de l'església. 

SANT JULIÁ DELS GARRICS


El primer esment documental de l'església de Sant Julià de La Vansa data de l'any 1119. Fins aquest moment d'inicis del segle XII, la documentació tan sols fa referència a l'existència d'una zona a l'antic terme de La Vansa. Els indicis arquitectònics semblen indicar, tal com s'ha exposat que l'església de Sant Julià és un exemple de l'arquitectura romànica de les segona meitat del segle XI, segons semblen indicar la factura i els motius ornamentals. És l'única església de la vall que presenta una ornamentació d'aquestes característiques. La reforma de les voltes i el mur nord sembla que cal situar-la dins del segle XIII.

SANT CLIMENT DE FORNOLS LA VANSA I FORNOLS ALT URGELL

Aquesta església, reconstruïda en època moderna (conserva encara un dels mursromànics), té un campanar de torre sobre un angle de la façana; aquesta té un portal adovellat i un ull de bou a sobre. S'hi conserva una còpia moderna d'una imatgeromànica i un fragment d'un retaule gòtic dedicat a sant Climent.

divendres, 16 de maig del 2014

SANT VICENÇ DE NAVEL EL BERGUEDÁ



Sant Vicenç de Navel és una església romànica d'una sola nau, coberta amb unavolta de canó i coronada amb un absis de planta semicircular, cobert amb volta de quart d'esfera.
L'edifici, de petites dimensions, té els murs completament llisos i sense cap tipus d'ornamentació. Al bell mig de l'absis s'obre una finestra de doble esqueixada amb un arc de mig punt adovellat.

SANT MARÇAL EL BNERGUEDÁ



Aquesta església també se la coneix amb el nom de Sant Marçal de la Serra, i és esmentada en la documentació medieval com Sant Marçal d’Irenna. Sempre ha estat una capella depenent de la parroquial de Sant Martí de Puig-reig.

dijous, 15 de maig del 2014

CONTRALLUM


ELS AIGUAMOLLS DE LA BOVILA BAGES



 es localitza als afores de Santpedor i ocupa una supperfície de 4,5ha. L'aiguamoll té el seu origen en l'extracció d'argiles que realitzava una bòbila i que va propiciar un rebaixament delsòl fins a arribar al nivell d'aigües freàtiques. 

INTERIOR DEL SANTUARI DE SANTA ANNA DE CLARET BAGES


Al seu interior s’hi conserva una imatge de Santa Anna, una talla romànica, probablement del segle XIII.[3] L’any 1507 Santa Anna fou proclamada patrona de Santpedor en acció de gràcies pel fet que la pesta bubònica hagués passat per la vila sense causar cap mort.[4] Posteriorment se li ha atribuït que la vila no fos atacada ni en la Guerra de Successió ni en la del Francès.

dimecres, 14 de maig del 2014

INTERIOR DE LA ESGLESIA DE SANT VICENÇ DE FALS




L’interior està cobert per cinc trams de volta de creueria amb un arc toral entre cadascun, mentre que la sagristia presenta una volta de canó amb rajols disposats de pla. A les parets laterals de la nau hi ha quatre espais situats entre els pilars que suporten els arcs, amb sengles peanyes d’obra que abans de la crema de l’interior de l’església, l’any 1936, havien suportat els retaules i altars que decoraven els murs del temple. També cal esmentar que al paviment de la capella de la banda nord, fet de lloses de pedra –el de la nau és de cairons.

PRIMAVERA


Diferents tons de roses.

dimarts, 13 de maig del 2014

SALT D'AGUA


SANT VICENÇ DE NAVEL EL BERGUEDÁ



L'edifici, de petites dimensions, té els murs completament llisos i sense cap tipus d'ornamentació. Al bell mig de l'absis s'obre una finestra de doble esqueixada amb un arc de mig punt adovellat.

dilluns, 12 de maig del 2014

ESGLESIA DE SANT VICENÇ DE FALS



Situada a continuació de l'antic castell, l'església és de planta de creu llatina, orientada de llevant a ponent. Té una nau rectangular capçada amb un cos de planta quadrangular, on hi ha el presbiteri i darrere d'aquest, la sagristia.
Degut al mal estat constructiu de l'edifici, i sobretot a causa del perill d'esfondrament de les voltes i la teulada, s'hi van deixar de fer celebracions.

POSTA DE SOL AL BAGES


TORRE DE DEFENÇA DEL CASTELL DE FALS


En els blocs de pedra que la componen encara poden observar-se algunes marques de picapedrers. Aquesta, és una obra de finals del segle XIII i principis del XIV. Està envoltada per un mur, segurament d'època més moderna, ja que està equipat amb unes espitlleres, dissenyades per l'ús d'armes de foc.

ANTIC CASTELL DE FALS



El castell de Fals era la clau que obria i tancava el pas del camí ral deBarcelona a Cardona, és per això que els senyors del castell de Cardona en tingueren sempre el domini que degué ser en alou doncs no apareix cap jurament de fidelitat fet alscomtes de Barcelona. Les primeres mencions de la seva existència són de l'any 995.

dijous, 8 de maig del 2014

SANTA CECILIA DE BEDERS LA CERDANYA



l'església de Santa Cecília, un edifici romànic d'una sola nau,  encapçalat per un absis semicircular del s. XII. amb finestra de doble esqueixada i coberta amb volta de canó, actualment desapareguda.
Ha patit successives refetes que han respectat l'estructura original d'època romànica exceptuant l'obertura de la porta actual en el mur nord.
El frontispici esta coronat per una petita espadanya d'un sol ull.

SANT ESTEVE DE PRULLANS LA CERDANYA

La nau és única de planta rectangular amb un absis semicircular. A la meitat de la nau, en tots dos laterals es van obrir a través d'unes arcades, unes capelles, formant una espècie de creuer. Al mur dret a més a més es va construir la sagristia i a l'espai que ocupava en aquest mateix costat la porta original es va edificar posteriorment elcampanar de torre, passant la porta d'entrada a la façana als peus de la nau. La restauració última es va fer en els anys setanta del segle XXI.

dimecres, 7 de maig del 2014

SANTUARI DE SANTA ANNA DE CLARET BAGES



Cal remuntar-la al segle XI. L’església original de la qual no queda cap rastre, s’aixecà sota l’advocació de Sant Salvador per passar vers el segle XVI a denominar-se de Santa Anna, després de tenir funcions d’hospital al segle XIV, per la seva proximitat al camí. Al segle XVIII, entre 1761 i 1769, s’aixecà un nou edifici, l’actual, al costat de l’església romànica de Santa Maria. Presidint el retaule principal podem veure una imatge romànica de Santa Anna , de ben segur procedent del temple romànic anterior dedicat a Sant Salvador. És una talla policromada certament molt singular, de datació propera al segle XIII. Les seves característiques són plenament romàniques: frontalitat, faccions inexpressives, mirada fixa, .... Molt probablement és tracta de Santa Anna -segons la tradició cristiana, mare de la Verge Maria- i Santa Maria -filla assentada sobre el genoll esquerre-, en funció de la presència dels seus atributs. Ambdues imatges sostenen el llibre de la saviesa.

dimarts, 6 de maig del 2014

SANTA MARIA DE CLARET BAGES



L’església romànica de Santa Maria de Claret és una construcció del segle XII formada per una nau rectangular coronada per un absis semicircular completament llis.

TOT EL CAMP DE VERMELL


Els gallarets mostrant la seva vermelló

ESGLESIA DE SANTA MARIA DE AVIA EL BERGUEDÁ



La seva construcció, romànica és datada de mitjan del segle XII. D'una sola nau amb un absis semicircular de similars mesures d'alçada i amplada que la nau. Té una coberta de volta de canó de mig punt que és reforçada per dos arcs torals. Presenta quatre finestres: una al centre de l'absis, dos al mur sud i una al mur oest, totes amb dos arcs de mig punt, La porta d'entrada la formen dos arcs en gradació de mig punt. El campanar és de cadireta de dos ulls, no apreciant-se exteriorment cap classe de ornamentació.

INTERIOR DE LA ESGLESIA SE SANTA MARIA DE AVIA EL BERGUEDÁ


La construcció actual, del s. XII, fou molt malmesa durant la Guerra Civil al convertir-se en un magatzem.Per aquest motiu fou restaurada als anys setanta del segle passat.  Així doncs, tan a l’interior com a l’exterior, hi ha una gran austeritat decorativa. L’únic element ornamental és una cornisa amb filada de lloses que recorre el mur absidal i els laterals.

dilluns, 5 de maig del 2014

EL FRONTAL DE SANTA MARIA DE AVIA EL BERGUEDÁ


Està pintat sobre fusta, amb tremp d'ou , colradura i estuc. Es divideix en cinc registres, presidits pel central, amb la Mare de Déu i el nen Jesús emmarcats en arc lobulat, el qual destaca sobre la resta. Les figures són allargades i en elles predomina el punt de vista frontal, amb vestits d'Orient, a l'estil bizantí . Envoltant aquestes figures, apareixen quatre escenes relacionades: la Anunciació i la Visitació , el naixement, laEpifania i la presentació de Jesús al temple. Tant l'enquadrament com la separació dels compartiments està realitzada amb estuc sobredaurat, imitant treballs de argenteria . 

A LA PRIMAVERA TOT FLOREIX


NATURA VIVA


dissabte, 3 de maig del 2014

SANT ISCLE I SANTA vICTORIA EL BAGES


L'església manté l'estructura original que correspon a un temple alçat al segle XII, d'una sola nau, amb un absis semicircular encarat al sud, i un campanar de torre quadrada amb uns poc arc llombards, finestres en arc de mig punt i una coberta piramidal.

divendres, 2 de maig del 2014

PEDRAFORCA DES DE COLL DE LLÓ ALTA CERDANYA


EINE ALTA CERDANYA


Eyne ( Eina en català ) és una localitat i comuna francesa , situada en el departament de Pirineus Orientals a la regió de Llenguadoc-Rosselló i comarca de la Alta Cerdanya . El 1989, l'alcalde va demanar el retorn del poble a Espanya, igual que el seu homòleg de Les Angles també el 1989 i el de Font-Romeu-Odeillo-Via el 2012.